14. 12. 2015 09:08

Jurkovič v Minigalerii rozhleden - tisková zpráva

V podzimních měsících, od října a do konce listopadu 2015, byl našim spolkem Jurkovičův svět realizován projekt „Jurkovič v Minigalerii rozhleden".

Hlavním cílem projektu bylo, na základě naší databáze česko-slovenských rozhleden, vytvoření nového 3D modelu reálného objektu rozhledny, vycházející z vrcholné tvorby slovenského architekta dřeva Dušana Sáma Jurkoviče, který spoluvytvářel neodmyslitelný ráz, nejen, našeho města Luhačovice, ale i dalších částí Zlínského kraje či jiných koutů České i Slovenské republiky.

Jedná se o model Jurkovičovy rozhledny, která byla původně již v roce 1896 Jurkovičem vyprojektována pro turistický spolek ve Valašském Meziříčí na nedaleký vrchol Brňov.

Skutečná rozhledna byla, po více jak 100 letech, nakonec postavena v roce 2012 v Rožnově pod Radhoštěm nad expozicí Valašského muzea v přírodě, konkrétně na Karlově kopci.

Hlavní filozofií záměru bylo rozšíření rozvíjející se miniexpozice 3D modelů umístěných v naší Minigalerii rozhleden, v níž - i přes název našeho spolku, doposud Jurkovičova rozhledna chyběla.
Realizace 3D modelu Jurkovičovy rozhledny přispěla k originálnímu posilnění našeho ojedinělého multispektrálního produktu i k zahuštění stávajících rozhleden ze Zlínského kraje na současný počet 13 modelů.

Projekt byl spolufinancován Zlínským krajem prostřednictvím programu Záštita 2015 pro poskytování finanční podpory v rámci záštit udělených členy Rady Zlínského kraje pro rok 2015 a Městem Luhačovice, dotací z rozpočtu města 2015.